Φysioθerapy - Ελίνα Αντωνίου

Φυσικοθεραπεία: Γιατί είναι σημαντική για την υγεία μας

Φysioθerapy - Ελίνα Αντωνίου - Ο φυσικοθεραπευτής σας στον Βόλο

Περιεχόμενα

Η φυσικοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που βοηθά στη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας.

Είναι σημαντική για την υγεία μας επειδή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία τραυματισμών, στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, στην ανακούφιση από τον πόνο και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φυσικοθεραπείας, ο καθένας με το δικό του μοναδικό σύνολο οφελών.

Σε αυτή την ανάρτηση, θα συζητήσουμε τους διαφορετικούς τύπους φυσικοθεραπείας και γιατί είναι τόσο σημαντικοί για την υγεία μας!

Εάν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή για την πάθηση σας διαβάστε τον οδηγό μας εδώ.


Τι είναι η Φυσικοθεραπεία

Φυσικοθεραπεια με tape

Η φυσικοθεραπεία, γνωστή και ως φυσιοθεραπεία, είναι ένας κλάδος της ιατρικής που επικεντρώνεται στη θεραπεία σωματικών τραυματισμών και αναπηριών.

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να ανακτήσουν την κίνηση και τη λειτουργικότητά τους. Οι τεχνικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις, μασάζ και ηλεκτρική διέγερση.

Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία μας, καθώς μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει τραυματισμούς, να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων, να ανακουφίσει τον πόνο και να αυξήσει τη συνολική ευεξία.

Διαφορετικοί τύποι φυσικοθεραπείας

 • Χειροθεραπεία ή χειρομάλαξη: Αυτός ο τύπος φυσικοθεραπείας επικεντρώνεται στη χρήση των χεριών για να χειριστεί τους μύες, τις αρθρώσεις και τους μαλακούς ιστούς
 • Θεραπεία με άσκηση ή κινησιοθεραπεία: Αυτός ο τύπος φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας και της αντοχής
 • Ηλεκτροθεραπεία: Αυτός ο τύπος φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί ηλεκτρική διέγερση για τη μείωση του πόνου και την προώθηση της επούλωσης
 • Θεραπευτικό μασάζ: Αυτό το είδος φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί μασάζ για να χαλαρώσει τους μύες, να ανακουφίσει τον πόνο και να αυξήσει το εύρος της κίνησης
 • Μαγνητοθεραπεία: Αυτό το είδος φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί μαγνήτες για την ανακούφιση του πόνου και την προώθηση της επούλωσης
 • Υδροθεραπεία: Αυτό το είδος φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί νερό για να χαλαρώσει τους μυς, να αυξήσει το εύρος της κίνησης και να μειώσει τον πόνο
 • Θερμοθεραπεία: Αυτός ο τύπος φυσικοθεραπείας χρησιμοποιεί θερμότητα για να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών, τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
 • Αθλητική Αποκατάσταση ή Μετεγχειρητική Αποκατάσταση: Αυτός ο τύπος φυσικοθεραπείας βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Κάθε είδος φυσικοθεραπείας έχει τα δικά του οφέλη και ο φυσικοθεραπευτής σας θα προσαρμόσει ένα σχέδιο θεραπείας ειδικά για εσάς με βάση τις ανάγκες σας.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας παθήσεων, όπως ο πόνος στην πλάτη, ο αυχένας, και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών με την ενίσχυση των μυών μας και τη βελτίωση της ευλυγισίας μας.


Ποιες παθήσεις μπορεί να θεραπεύσει η φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας παθήσεων.

Η φυσικοθεραπεία είναι ευεργετική στις εξής παθήσεις:

 • Αρθρίτιδα
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Σύνδρομο χρόνιου πόνου
 • Διάσειση
 • Ζάλη, ίλιγγος και ανισορροπία
 • Παγωμένος ώμος
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνος στη φτέρνα και στα πόδια
 • Πόνος στη μέση ή στον αυχένα
 • Παιδιατρικές παθήσεις
 • Μετά από χειρουργική επέμβαση
 • Ισχιαλγία
 • Αθλητικοί τραυματισμοί
 • Αγκώνας του παίκτη του γκολφ (golfer elbow)
 • Αγκώνας του τένις (tennis elbow)
 • Διάστρεμμα και διάστρεμμα
 • Τενοντίτιδα
 • Τραυματισμοί κατά το τρέξιμο

Για παράδειγμα, αν έχετε πόνο στην πλάτη, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια σειρά ασκήσεων για την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης σας και την ανακούφιση από τον πόνο. Αν έχετε αρθρίτιδα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές χειροθεραπείας για να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων.


Πώς λειτουργεί η φυσικοθεραπεία

Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας.

Οι φυσικοθεραπευτές το επιτυγχάνουν αυτό χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών για τη διάταση και την ενδυνάμωση των μυών, την αύξηση του εύρους κίνησης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται επίσης για την πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών, διδάσκοντας στους ασθενείς πώς να φροντίζουν σωστά το σώμα τους και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.

Εκτός από την πρακτική θεραπεία, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν θερμότητα, κρύο ή ηλεκτρική διέγερση για να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία. Μπορεί επίσης να συστήσουν βοηθητικές συσκευές, όπως μπαστούνια ή στηρίγματα, και να παρέχουν οδηγίες για τη σωστή χρήση τους.

Η φυσικοθεραπεία, επίσης, συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας, όπως φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.


Ποια είναι τα οφέλη της φυσικοθεραπείας

Βασικά οφέλη φυσικοθεραπείας

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη φυσικοθεραπεία. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία φυσικοθεραπείας συχνά αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής τους. Ορισμένα από τα βασικά οφέλη της φυσικοθεραπείας περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ανακούφιση από τον πόνο
 • Βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας
 • Μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος
 • Ταχύτερη επούλωση από τραυματισμούς
 • Πρόληψη νέων τραυματισμών

Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Φυσικοθεραπεία και αθλητές

Η φυσικοθεραπεία δεν είναι μόνο σπουδαία για το ευρύ κοινό, αλλά κάνει επίσης πολύ καλό στους αθλητές. Μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να αναρρώσουν ταχύτερα από τραυματισμούς και να προλάβουν μελλοντικούς τραυματισμούς.

Ορισμένα από τα βασικά οφέλη της φυσικοθεραπείας για τους αθλητές περιλαμβάνουν τα εξής:

– Αυξημένη ευελιξία

– Βελτιωμένο εύρος κίνησης

– Βελτιωμένη δύναμη και αντοχή

– Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμών

– Καλύτερο συντονισμό και ισορροπία

– Βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας

– Ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή

– Ταχύτερη αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς


Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κίνησης, στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας.

χειρομάλαξη αυχένα

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε μορφή θεραπείας, η φυσικοθεραπεία ενέχει κάποιους κινδύνους. Ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνουν:

– Προσωρινός πόνος ή η δυσκαμψία: Είναι η πιο σύνηθης παρενέργεια της φυσικοθεραπείας στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

– Τραυματισμός: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές κινήσεις και διατάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς εάν δεν γίνουν σωστά.

– Υπερβολική χρήση: Εάν υποβληθείτε σε θεραπεία φυσικοθεραπείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσετε τραυματισμούς υπερχρήσης.

– Αλλεργική αντίδραση: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις φυσικοθεραπευτικές θεραπείες, όπως λοσιόν ή αλοιφές.

-Άλλες παρενέργειες: Ορισμένες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία ή ζάλη.

– Εξάρθρωση άρθρωσης: Αυτή είναι μια σοβαρή παρενέργεια, αλλά είναι σπάνια.

– Νευρική βλάβη: Άλλη μια σοβαρή παρενέργεια που είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί αν ο φυσικοθεραπευτής δεν είναι προσεκτικός.

Συνολικά, η φυσικοθεραπεία είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μορφή θεραπείας για πολλές διαφορετικές παθήσεις. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας εάν παρουσιάσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες μετά τη θεραπεία!!!


Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για οποιονδήποτε αντιμετωπίζει πόνο, έχει τραυματιστεί ή θέλει να βελτιώσει τη συνολική φυσική κατάσταση και υγεία του. Ορισμένες ειδικές ομάδες που μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία περιλαμβάνουν:

-Άτομα με αρθρίτιδα

-Άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ

-Άτομα με νόσο του Πάρκινσον

-Άτομα με εγκεφαλική παράλυση

-Άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

-Άτομα με αθλητικούς τραυματισμούς

-Άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

-Άτομα που έχουν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα

Ηλικιωμένοι που θέλουν να διατηρήσουν την κινητικότητά τους

-Έγκυες γυναίκες που θέλουν να προετοιμαστούν για τον τοκετό και τη γέννα

-Νέες μητέρες που θέλουν να θεραπευτούν και να ανακάμψουν μετά τον τοκετό

-Άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στον αυχένα, την πλάτη ή τις αρθρώσεις τους


Πόσο κοστίζει η Φυσικοθεραπεία

Το κόστος της φυσικοθεραπείας καθορίζεται από το είδος της θεραπείας που λαμβάνεται, καθώς και από το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη θεραπεία.

Ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει συνήθως 10 συνεδρίες, καλύπτει τα περισσότερα είδη φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά συνήθως υπάρχει και ένα ποσοστό συμμετοχής από τους ασθενείς το οπόιο ποικίλει ανάλογα με τον φυσικοθεραπευτή και την περιοχή (από 5-20 ευρώ ανά συνεδρία).

Οι μεμονωμένες θεραπείες που μπορείτε να κάνετε 100% ιδιωτικά κοστίζουν μεταξύ 50-60 ευρώ ανά ώρα, ανάλογα με το πρόβλημα που έχετε και το είδος της θεραπείας που χρειάζεστε.

Στην περίπτωση της ιδιωτικής θεραπείας σας συνιστούμε να συμφωνήσετε εξαρχής με τον φυσικοθεραπευτή σας τον αριθμό των συνεδριών, τη διάρκειά τους και το κόστος ανά συνεδρία.


Πού μπορώ να βρω έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να βρείτε έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή στην Ελλάδα. Η καλύτερη επιλογή είναι να ζητήσετε παραπομπή από έναν γιατρό ή άλλον επαγγελματία υγείας. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε σε διαδικτυακούς καταλόγους ή σε ιστότοπους σωματείων φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα.

Φυσικοθεραπεια με tape 2

Είναι πάντα καλύτερο να επισκέπτεστε έναν φυσικοθεραπευτή που έχει εμπειρία στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησής σας.

Μπορείτε να ζητήσετε συστάσεις από φίλους ή μέλη της οικογένειας που έχουν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες φυσικοθεραπείας στο παρελθόν. Μόλις βρείτε μερικούς πιθανούς θεραπευτές, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για να ρωτήσετε για τα προσόντα και την εμπειρία τους.

Όταν επιλέγετε έναν φυσικοθεραπευτή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι εγγεγραμμένος στο Ελληνικό Συμβούλιο Φυσικοθεραπείας (ΕΚΦ). Αυτός ο οργανισμός καθορίζει τα πρότυπα για την πρακτική της φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα και διασφαλίζει ότι οι θεραπευτές έχουν τα κατάλληλα προσόντα.


Φυσικοθεραπεία – Συμπέρασμα

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία τραυματισμών, στην ενίσχυση της κινητικότητας των αρθρώσεων, στην ανακούφιση από τον πόνο και στην προαγωγή της γενικής συνολικής υγείας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε με οποιαδήποτε απορία σχετικά με την φυσικοθεραπεία και τα οφέλη της για την υγείας σας.

Φυσικοθεραπεία στον Βόλο άμεσα.

Που θα μας βρείτε

Επικοινωνία με το Φysioθerapy​

Τηλέφωνο:

+ 30 24210 88081

Η Τοποθεσία μας:

Βάκχου 17, Αλυκές Βόλου

Email:

info@antoniouphysio.com