Εάν αντιμετωπίζετε πόνο, η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι η λύση για εσάς. Η φυσικοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της λειτουργικότητας.
Μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μια ποικιλία παθήσεων, όπως ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος στην πλάτη και η αρθρίτιδα.
Σε αυτή την ανάρτηση, θα συζητήσουμε 11 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις θεραπείες φυσικοθεραπείας σας!
Πρώτη συνεδρία φυσικοθεραπείας: Τι να περιμένετε
Πριν ξεκινήσετε τη φυσικοθεραπεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς και για το ποιος φυσικοθεραπευτής είναι ο κατάλληλος για την περίπτωση σας.

Αφού λάβετε παραπεμπτικό για φυσικοθεραπεία, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την πρώτη σας συνεδρία.
-Φορέστε άνετα ρούχα που δεν περιορίζουν την κίνηση.
-Φέρτε μαζί σας μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε.
-Να είστε προετοιμασμένοι να συζητήσετε το ιατρικό σας ιστορικό και τα τρέχοντα συμπτώματά σας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας φυσικοθεραπείας σας, ο φυσικοθεραπευτής σας πιθανότατα
-Θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση.
-Θα αξιολογήσει το εύρος της κίνησης και την ευλυγισία σας.
-Εντοπίσει τυχόν περιοχές πόνου ή δυσλειτουργίας.
-Αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας με βάση τα ευρήματά του.

Φυσικοθεραπεία και ανακούφιση πόνου: Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις συνεδρίες σας
1. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας. Εάν σας λέει να κάνετε τρία σετ των 10 επαναλήψεων μιας συγκεκριμένης άσκησης, βεβαιωθείτε ότι κάνετε και τα τρία σετ! Η μη τήρηση των οδηγιών μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό σας και να παρατείνει το χρόνο ανάρρωσής σας.
2. Ελάτε σε όλα τα ραντεβού σας εγκαίρως και προετοιμασμένοι. Φορέστε άνετα ρούχα που θα επιτρέπουν στον θεραπευτή σας να έχει πρόσβαση στις περιοχές που πρέπει να θεραπεύσει.
3. Επικοινωνήστε με τον φυσιοθεραπευτή σας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα! Βεβαιωθείτε ότι λέτε στον θεραπευτή σας τι σας πονάει, ποιες δραστηριότητες προκαλούν πόνο και οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες έχετε. Πρέπει να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για την κατάστασή σας, προκειμένου να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.
4. Ενημερώστε τον φυσιοθεραπευτή σας για τυχόν αλλαγές στην κατάσταση ή τα συμπτώματά σας από το τελευταίο σας ραντεβού. Αυτό θα τον βοηθήσει να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
5. Να είστε υπομονετικοί. Η αποκατάσταση από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια απαιτεί χρόνο, οπότε μην περιμένετε να θεραπευτείτε από τη μια μέρα στην άλλη. Οι φυσιοθεραπευτικές θεραπείες αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας, αλλά δεν θα κάνουν θαύματα.
6. Επιμείνετε στις ασκήσεις σας στο σπίτι. Η τακτική εκτέλεση των ασκήσεών σας θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε πιο γρήγορα και να βελτιώσετε τα συνολικά αποτελέσματα της θεραπείας σας.
7. Αποφύγετε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον τραυματισμό σας ή να προκαλέσουν πόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε κάποια άδεια από την εργασία σας ή να περιορίσετε ορισμένες δραστηριότητες μέχρι να θεραπευτείτε πλήρως.
8. Μείνετε ενυδατωμένοι και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Και τα δύο αυτά πράγματα θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε πιο γρήγορα και θα μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τον τραυματισμό σας.
9. Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, μη διστάσετε να τη ζητήσετε από εκπαιδευμένους επαγγελματίες ή αγαπημένα σας πρόσωπα. Είναι φυσικό να δυσκολεύεστε όταν αντιμετωπίζετε έναν τραυματισμό και η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε.
10. Χρησιμοποιήστε ψυχρές και θερμικές θεραπείες σύμφωνα με τις οδηγίες του θεραπευτή σας. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.
11. Φροντίστε τον εαυτό σας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Οι τραυματισμοί μπορεί να επιβαρύνουν την ψυχική μας υγεία, οπότε φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα και χαλάρωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσής σας.

Τέλος φυσικοθεραπειας: Τι να κάνετε όταν τελειώσουν οι συνεδρίες
Όταν τελειώσετε με τις φυσιοθεραπευτικές θεραπείες σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αναρρώσει πλήρως.
-Μετά τις φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες, θα πρέπει να βάζετε πάγο στην πληγείσα περιοχή. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής.
–Θα πρέπει επίσης να ανυψώνετε την πληγείσα περιοχή. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του πρηξίματος.
–Θα πρέπει να παίρνετε παυσίπονα χωρίς συνταγή, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο που αισθάνεστε.
–Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού για τις ασκήσεις αποκατάστασης. Αυτές οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη δύναμη και το εύρος της κίνησης στην πληγείσα περιοχή.
Ασκήσεις Φυσικοθεραπείας για το σπίτι για ανακούφιση πόνου
Τζόκινγκ στο νερό
Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση για να βελτιώσετε τη συνολική καρδιακή σας κατάσταση και είναι χαμηλού αντίκτυπου, οπότε είναι ιδανική για όσους έχουν τραυματισμούς ή προβλήματα με τις αρθρώσεις.
Το Aqua jogging είναι απλά περπάτημα στο νερό και μπορείτε να το κάνετε σε οποιαδήποτε πισίνα ή ακόμα και στην θάλασσα , αν υπάρχει αρκετά βαθιά άκρη για να κολυμπήσετε.
Βαθύ περπάτημα (lunges)
Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση για την ενδυνάμωση των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων και των γλουτών σας. Ξεκινήστε σε όρθια θέση με τα δύο πόδια ενωμένα και, στη συνέχεια, κάντε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με το ένα πόδι. Χαμηλώστε το σώμα σας προς το πάτωμα καθώς κάνετε βύθισμα, φροντίζοντας να κρατάτε την πλάτη σας ίσια καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης. Βεβαιωθείτε ότι το μπροστινό σας γόνατο δεν περνάει πάνω από τον αστράγαλό σας. Σπρώξτε τον εαυτό σας πίσω στη θέση εκκίνησης και στη συνέχεια επαναλάβετε με το άλλο πόδι.
Κάθισμα στον τοίχο
Αυτή είναι άλλη μια εξαιρετική άσκηση για την ενδυνάμωση των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων και των γλουτών σας. Για να κάνετε ένα κάθισμα στον τοίχο, ξεκινήστε στέκεστε όρθιοι με την πλάτη σας σε έναν τοίχο. Κατεβείτε στον τοίχο μέχρι οι μηροί σας να είναι παράλληλοι με το έδαφος. Κρατήστε αυτή τη θέση για όσο περισσότερο μπορείτε.
Ποδηλασία σε κλίνη
Αυτή είναι μια άσκηση που συνδυάζει το περπάτημα με την κλίση και είναι υπέροχη για την ενδυνάμωση των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων και των γλουτών σας. Για να κάνετε μια ποδηλασία σε κλίνη, ξεκινήστε στέκεστε ανάσκελα με τα πόδια σας ενωμένα. Βάλτε το μπροστινό σας πόδι μπροστά και ανεβάστε το έτσι ώστε ο μηρός σας να είναι παράλληλος με το πάτωμα. Κρατώντας την πλάτη σας ίσια, χαμηλώστε αργά τους γοφούς σας προς το κρεβάτι και στη συνέχεια σηκώστε τους ξανά. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 10 φορές για κάθε πόδι.
Περπάτημα με ζώνη αντίστασης
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ένταση της προπόνησής σας με περπάτημα και να γυμνάσετε πραγματικά τους μυς των ποδιών. Για να κάνετε αυτή την άσκηση, απλά βάλτε μια ζώνη αντίστασης γύρω από τους αστραγάλους σας και περπατήστε προς τα εμπρός με μέτριο ρυθμό. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση πιο προκλητική περπατώντας πιο γρήγορα ή προσθέτοντας περισσότερη αντίσταση στη ζώνη.
Φυσικοθεραπεία και πόνος – Συμπεράσματα

Η φυσικοθεραπεία είναι μια σημαντική μορφή θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κίνησης και της λειτουργίας.
Μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τραυματισμούς, να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων, να ανακουφίσει τον πόνο και να προωθήσει τη συνολική ευεξία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φυσικοθεραπείας, ο καθένας με το δικό του μοναδικό σύνολο πλεονεκτημάτων.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε με οποιαδήποτε απορία σχετικά με την φυσικοθεραπεία και τα οφέλη της για την υγείας σας.