Φysioθerapy - Ελίνα Αντωνίου

Πώς να επιλέξτε τον κατάλληλο Φυσικοθεραπευτή το 2022

Φυσικοθεραπεία με μπαλάκι τέννις βόλος

Φysioθerapy - Ελίνα Αντωνίου - Ο φυσικοθεραπευτής σας στον Βόλο

Περιεχόμενα

Πώς να επιλέξω τον σωστό φυσικοθεραπευτή για την περίπτωση μου ή την πάθηση μου;

Αυτή είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που πολλοί ασθενείς φυσικοθεραπείας καλούνται να απαντήσουν ειδικά κατά το φθινόπωρο που όλοι γυρνάμε πίσω από τις διακοπές μας και ο καιρός και η υγρασία επιβαρύνουν τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Πώς να επιλέξω τον σωστό φυσικοθεραπευτή για την περίπτωση μου ή την πάθηση μου;

Δεν είναι όλοι οι φυσικοθεραπευτές κατάλληλοι για όλους του ανθρώπους και τις παθήσεις και χρειάζεται λίγο ψάξιμο από την μεριά σας έτσι ώστε να πάρετε την καλύτερη απόφαση για τον φυσικοθεραπευτή που θα σας συντροφεύει στις επόμενες 10 (ή και παραπάνω) συνεδρίες.

ταινία κινησειοθεραπείας

Βρείτε τον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή: Παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε

 • Πόσα χρόνια εμπειρίας και τι προσόντα έχουν οι διάφοροι φυσικοθεραπευτές;
 • Τι είδος θεραπείας προσφέρουν;
 • Τι είδος μηχανήματα χρησιμοποιούν; Είναι ο χώρος κατάλληλος;
 • Που βρίσκεται το φυσικοθεραπευτήριο τους;
 • Ποιον συστήνει ο γιατρός σας ή η οικογένεια/γνωστοί σας;
 • Έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή πρέπει να πληρώσω ιδιωτικά;
 • Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σύντομα;
 • Και τέλος η πρώτη εντύπωση που θα σας δώσει ο κάθε φυσικοθεραπευτής στην πρώτη συνεδρία.

Όπως καταλαβαίνετε, το να βρεί κάποιος τον σωστό φυσικοθεραπευτή είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα που επιδέχετε πολλές απαντήσεις ανάλογα με το τι θεωρεί ο κάθε ένας μας σημαντικό.

Eπιλογή φυσιοθεραπευτή: 4 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

φυσικοθεραπεία τετρακεφάλου

1. Πρέπει είναι να επιλέξετε ένα φυσικοθεραπευτή που να νιώθετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση μαζί του.

Αυτό που μπορεί να αυξήσει την σιγουριά σας για τον επαγγελματισμό κάποιου φυσικοθεραπευτή είναι ένας καλός λόγος ή μια καλή κριτική για αυτόν ή αυτήν από κάποιον γνωστό σας με παρόμοιο πρόβλημα με εσάς ή ακολουθώντας την συμβουλή του γιατρού σας που θα σας κατευθυνεί σε έναν επαγγελματία υγείας που θα μπορεί να λύσει την δικιά σας πάθηση.

2. Πρέπει να επιλέξετε ένα φυσικοθεραπευτή με εμπειρία και προσόντα καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Εάν το να μην δημιουργήσετε καινούργια προβλήματα υγείας είναι μέσα στις προτεραιότητες σας (και θα έπρεπε), ένας φυσικοθεραπευτής που να έχει κάποια χρόνια εμπειρίας, και που να δουλεύει σε φυσικοθεραπευτήριο με νόμιμη άδεια λειτουργίας. Τα ιδιωτικά ραντεβού κατ’ οίκον από ημι-ειδικευμένους φυσικοθεραπευτές είναι σίγουρα πιο οικονομικά στο κόστος τους αλλά αυξάνετε την πιθανότητα του να μην λύσετε το πρόβλημα σας ή να δημιουργήσετε έξτρα προβλήματα υγείας για εσάς.

3. Επιλέξτε φυσικοθεραπευτές με εξειδίκευση στο πρόβλημα σας.

Εάν είστε αθλητής τότε χρειάζεστε αθλητικό φυσικοθεραπευτή και πλήρες γυμναστήριο, εάν είσαστε ηλικιωμένος τότε χρειάζεστε έναν φυσικοθεραπευτή με εξειδίκευση στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας κλπ. Όχι μόνο θα λάβετε καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες κατά την διάρκεια της θεραπείας αλλά επίσης θα λάβετε και έξτρα ασκήσεις για παρεμφερείς παθήσεις ή για άλλα πιθανά προβλήματα που πιθανώς μπορεί να αποκτήσετε.

4. Επιλέξτε φυσικοθεραπευτή κοντά σε εσάς ή που να έχετε εύκολη πρόσβαση και στάθμευση.

Η θεραπεία με έναν φυσικοθεραπευτή – εφόσον δεν είναι κατ’ οίκον – μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή και παραπάνω εάν χρειάζεστε περισσότερες συνεδρίες. Το να επιλέξετε έναν φυσικοθεραπευτή που να βρίσκετε σχετικά κοντά στο σπίτι ή την δουλειά σας και που να σας επιτρέπει να βρείτε γρήγορο πάρκινγκ ή να έχετε εύκολη πρόσβαση θα βελτιώσει πολύ την θεραπεία σας. Εάν ένας φυσικοθεραπευτής απαιτεί 1 ώρα οδήγηση και 20 λεπτά να ψάχνετε για πάρκινγκ είναι απλά έξτρα στρες για εσάς.

Με αυτές τις απλές συμβουλές θα περιορίσετε την λίστα των διαθέσιμων φυσικοθεραπευτών σας αισθητά.

O κατάλληλος φυσικοθεραπευτής για εσάς: Πώς να τον βρείτε

Τώρα ξέρετε τι πρέπει να κοιτάξετε αλλά η συμπληρωματική ερώτηση είναι του πώς θα βρείτε αυτόν τον φυσικοθεραπευτή που θα εκπληρώνει όλες τις προυποθέσεις που έχετε θέσει;

Εάν δεν έχετε κανέναν γνωστό φυσικοθεραπευτή για να απευθυνθείτε τότε θα πρέπει να κάνετε την αναζήτηση μόνοι σας στο διαδίκτυο. Αυτό απαιτεί – προφανώς – μια μικρή επένδυση χρόνου από μέρους σας αλλά θα σας βοηθήσει να δείτε όλες τις επιλογές φυσικοθεραπευτών που έχετε κοντά σας.

Οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές – και κυρίως αυτοί που ακολουθούν τις σύγχρονες μεθόδους φυσικοθεραπείας – ζουν και αναπνέουν στο διαδίκτυο.

Οι φυσικοθεραπευτές που ακολουθούν πιο σύγχρονες τεχνικές, έχουν πρακτικά και εύκολα προσβάσιμα προφίλ για την επιχείρηση τους που μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του εσωτερικό του χώρου και την ομάδα που δουλεύει στο φυσικοθεραπευτηρίο

Έτσι, μπορείτε εύκολα να διαβάσετε και κριτικές (και καλές και κακές) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και την εμπειρία που άλλοι ασθενείς πριν από εσάς είχαν.

Συμπληρωματικά, θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους φυσικοθεραπευτές που ψάχνετε όπως τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση καθώς επίσης και το ωράριο λειτουργίας.

Επίσης, μπορείτε εύκολα μέσω την μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιείτε να υπολογίσετε την απόσταση σας από το φυσικοθεραπευτήριο και το πόση ώρα θα σας παίρνει το να πάτε και να γυρίσετε σε κάθε συνεδρία φυσικοθεραπείας.

φυσικοθεραπευτήριο στις αλυκές βόλου απόσταση στους χάρτες του google
Μπορείτε να δείτε εύκολα την απόσταση σας από το φυσικοθεραπευτήριο που σας ενδιαφέρει.

Το επόμενο βήμα μετά από αυτό ειναί να κοιτάξετε τις περιπτώσεις φυσικοθεραπείας που έχει εξειδίκευση ο κάθε φυσικοθεραπευτής. Οι περισσότεροι θα το αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους εάν αναλαμβάνουν την πάθηση σας ή κάτι παρεμφερές.

Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τότε ένα γρήγορο τηλέφωνο στους 2 ή 3 φυσικοθεραπευτές που έχετε καταλήξει θα σας βοηθήσει να καταλάβετε:

 1. εάν αναλαμβάνει την περίπτωση σας ή όχι
 2. εάν είναι συμβεμβλημένοι με ΕΟΠΥΥ ή όχι
 3. ποιο είναι το ιδιωτικό κόστος την φυσικοθεραπείας για εσάς
 4. πότε υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού

Με όλες αυτές τις πληροφορίες, μέσα σε 10-15 λεπτά μπορείτε να βρείτε τον καταλληλότερο φυσικοθεραπευτή για την περίπτωση σας.

Τεχνικές φυσικοθεραπείας και Θεραπείες που πρέπει να ξέρετε

εξοπλισμός φυσικοθεραπείας και αθλητικής αποκατάστασης

Για να είστε σίγουροι οτι επισκέφτεστε τον κατάλληλο φυσικοθεραπευτή καλό είναι να γνωρίζετε βασικά πράγματα φυσικοθεραπείας για να έχετε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τον φυσικοθεραπευτή σας.

Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές φυσικοθεραπείας – και πιθανώς και οι ασκήσεις ή τεχνικές που ο γιατρός σας θα γράφει στο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας σας – είναι οι εξής:

Χειρομάλαξη (ή Κινητοποίηση μαλακών ιστών)

Αναφέρεται επίσης ως θεραπευτικό μασάζ, ή χειρομάλαξη ή κινητοποίηση των μαλακών ιστών και μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών ενός ασθενούς και στη μείωση του πρηξίματος σε ορισμένες περιοχές, καθιστώντας αυτή τη θεραπεία εξαιρετική για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με αθλητικούς τραυματισμούς. Το θεραπευτικό μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής σε ορισμένες περιοχές, καθιστώντας τη θεραπεία αυτή ιδανική για άτομα που υποφέρουν από αθλητικούς τραυματισμούς. Η χαλαρωτική πίεση ανακουφίζει από τη μυϊκή ένταση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας

Ηλεκτροθεραπεία

Η ηλεκτροθεραπεία είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη των τεχνικών φυσιοθεραπείας και τα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια στις ημέρες μας είναι εξοπλισμένα με κατά ελάχιστο μια ή δυο μηχανήματα ηλεκτροθεραπείας. Σε αυτή τη μορφή θεραπείας, παρέχεται ηλεκτρική διέγερση με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο δέρμα. Τα ηλεκτρόδια προκαλούν τη βράχυνση των μυών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην πρόληψη της ατροφίας – χρησιμοποιείται καλύτερα σε ασθενείς με παράλυση ή σοβαρά μειωμένο εύρος κίνησης. Η ηλεκτροθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπεία με λέιζερ και υπερήχους.

Θεραπευτικός υπέρηχος

Τα ηχητικά κύματα από ένα μηχάνημα υπερήχων είναι ήπια, σαν ένα μίνι μασάζ για τις αρθρώσεις σας. Διεγείρουν και βοηθούν στην επούλωση των τραυματισμένων ιστών με τις απαλές ακτίνες τους
Η συχνότητα αυτών των σημάτων υψηλής ισχύος και χαμηλής πίεσης τα καθιστά ιδανικά για να στοχεύουν τους κατεστραμμένους συνδέσμους ή τένοντες χωρίς να διαρρηγνύουν το δέρμα, ενώ παρέχουν φαρμακευτικές ιδιότητες που προάγουν τη ροή του αίματος

Κρυοθεραπεία και θερμοθεραπεία

Ο πάγος και η θερμότητα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες τόσο για τους εργαζόμενους σε γραφεία όσο και για τους επαγγελματίες αθλητές. Για παράδειγμα, αν κάποιος παραπονιέται για μυϊκό σφίξιμο στο σώμα του μπορεί να ωφεληθεί από θερμά πακέτα ή ακόμη και θεραπείες με κερί παραφίνης που περιλαμβάνουν την εφαρμογή θερμών ουσιών πάνω σε ερεθισμένες περιοχές για να προσφέρουν ανακούφιση μέσω διαφορετικών μηχανισμών- όπως το να αισθάνεστε πιο άνετα επειδή θερμαίνονται από κάτω, ενώ παράλληλα παρέχουν θεραπευτική εισροή πέρα από το δέρμα σε βαθύτερα στρώματα όπου αρχίζει να συσσωρεύεται ο πόνος. Η θερμοθεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή θερμών πακέτων ή ακόμη και κεριού παραφίνης. Η κρυοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εφαρμογή παγοκύστης ή μασάζ με πάγο.

Kinesio Taping

Η χρήση της ταινίας Kinesio tape από τους φυσικοθεραπευτές γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα και να παρέχει έναν εξαιρετικό τρόπο για τις αρθρώσεις ή τους μύες των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία. Επιπλέον, η ευελιξία της σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνει στα σχέδια θεραπείας, ενώ εξακολουθεί να παρέχει υποστήριξη όπου χρειάζεται!

Ασκήσεις εύρους κίνησης (ROM)

Αν και η ανάπαυση συχνά συνταγογραφείται κατά τα προκαταρκτικά στάδια της ανάρρωσης από σπασμένα οστά ή χειρουργική επέμβαση, οι παρατεταμένες περίοδοι ακινησίας μπορεί να παρατείνουν ή να ανατρέψουν τη διαδικασία επούλωσης. Για το λόγο αυτό, οι φυσιοθεραπευτές συχνά συνταγογραφούν ασκήσεις εύρους κίνησης για την προώθηση της κίνησης, την ενθάρρυνση της κινητικότητας των αρθρώσεων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Η συχνή κίνηση των προσβεβλημένων αρθρώσεων και μυών θα αποτρέψει τη μυϊκή ατροφία και τα συναφή προβλήματα στάσης.

Συμπέρασματα για επιλογή του κατάλληλου φυσικοθεραπευτή το 2022

Τώρα γνωρίζετε τις βασικότερες παραμέτρους που πρέπει να κοιτάξετε για να βρείτε τον ιδανικό φυσικοθεραπευτή για εσάς καθώς και τις βασικές τεχνικές φυσικοθεραπείας που πιθανώς να σας εφαρμόσουν σε κάποια από τις συνεδρίες σας.

 1. Προσόντα και εμπειρία,
 2. Ευκολία πρόσβασης φυσικοθεραπευτηρίου
 3. Αξιοπιστία και επαγγελματισμός και
 4. Εξειδίκευση στην πάθηση σας

Ελπίζουμε να σας βοήθησαμε στην εύρεση ενός φυσικοθεραπευτή που να είναι κατάλληλος για το πρόβλημα σας.

Εάν ακόμα δεν αισθάνεστε ασφαλείς για την επιλογή φυσικοθεραπευτή, αυτό το οποίο μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την συμβουλή του γιατρού σας και να επισκεφτείτε τους φυσικοθεραπευτές που πιθανώς να σας προτείνει.

Φυσικοθεραπεία στον Βόλο άμεσα.

Που θα μας βρείτε

Επικοινωνία με το Φysioθerapy​

Τηλέφωνο:

+ 30 24210 88081

Η Τοποθεσία μας:

Βάκχου 17, Αλυκές Βόλου

Email:

info@antoniouphysio.com